Till startsidan

Handels- och administrationsprogrammet

Kontakt: Calle Jonsson, 0372-78 40 40,  calle.jonsson@skola.ljungby.se

Programblad


Handels- och administrationsprogrammet, HA, är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen och vänder sig till dig som vill arbeta med handel, administration och kommunikation. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.

Det här lär du dig på programmet

Du får lära dig service och kommunikation. Du lär dig administrativa rutiner, organisationer och arbetsformer i företag. Du arbetar i olika projekt och du utvecklar din företagsamhet.Du tränar problemlösning och att ta eget ansvar.

Så är programmet upplagt

Gymnasiegemensamma ämnen

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.

Programgemensamma karaktärsämnen

Programgemensamma kurser: entreprenörskap, servicekunskap, branschkunskap inom handel och administration, information och kommunikation.

Programfördjupning

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Läs strukturplan här.

Inriktning

Administrativ service
Du lär dig om administration, ledarskap och organisation i företag och offentlig förvaltning. Du lär dig också om entreprenörskap och service. Inriktningen ger möjlighet till jobb inom både handel och kontor.

Handel och Service
Inriktningen ska ge fördjupade kunskaper för arbete inom detalj- och partihandel. Inriktningen kan leda till arbete inom till exempel försäljning och marknadsföring, butikskommunikation, butiksledning, inköp och logistik eller kundservice.

Individuellt val

Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora kursutbud.

Så här arbetar vi

Under ditt första år får du en överblick över handels- och administrationsområdet och under andra året påbörjar du din valda inriktning.

Gymnasiearbete

I slutet av utbildningen gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda område där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

UF

Som UF-företagare med anknytning till HA kan du starta ett ”företag” inom ditt intresseområde. Det kan vara antingen ett tjänsteföretag, ett tillverkningsföretag eller ett handelsföretag. På så sätt skaffar du kunder genom försäljning av produkter eller tjänster.

Programmet kan kombineras med NIU

Den nationella idrottsutbildningen är ett utmärkt alternativ för dig som är eller vill bli elitidrottare. Läs mer om NIU här.

Arbetsplatsförlagt lärande APL

För att bli anställningsbar och väl förberedd för det kommande yrkeslivet kommer du under din utbildning genomföra totalt 20 veckors praktik(APL). Här får du chansen att omvandla dina teoretiska kunskaper till praktisk verksamhet.

Möjligheten till högskolebehörighet

I programmets studieplan ingår högskolepaketet, som ger dig högskolebehörighet utan att behöva komplettera med kurser. Prata gärna med våra studie- och yrkesvägledare. Här hittar du kontaktuppgifter.

Framtiden

Efter avslutad utbildning finns det goda möjligheter till jobb. Utbildningen är till för dig som kan se dig inom yrken som ekonomiassistent, butikssäljare, marknadsförare, inköpare, näthandlare, ledare i butik, egenföretagare m.m.